Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви,

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви,
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ доволен от конструктивната визита в Иран

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси заяви, че е провел  " градивни " срещи с ирански публични лица в Техеран, оповестява " Франс прес ".

Той дойде в страната, откакто в нуклеарен обект на Техеран бяха открити уранови частици, обогатени до 83,7% чистота - доста близка до тази, нужна за производството на оръжие.

Двудневното посещаване на ръководителя на МААЕ идва в миг, когато нуклеарният контролен орган на Организация на обединените нации търси по-голямо съдействие с Иран във връзка с нуклеарните действия на страната.

" Като водим градивна полемика и имаме положителни съглашения, каквито съм сигурен, че ще реализираме, ще проправим пътя за значими съглашения ", акцентира Гроси на конференция дружно с ръководителя на иранската организация за атомна сила Мохамад Еслами.

Гроси дойде в Иран през вчерашния ден на фона на застоя в договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година, публично известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние (JCPOA).

Дипломатически източник заяви, че по време на визитата си шефът на МААЕ ще се срещне с президента на Иран Ебрахим Раиси, с цел да " възобнови разговора " по отношение на нуклеарната активност на ислямската република и да " пренастрои връзките на най-високо равнище ".

Гроси даде да се разбере, " че е подготвен да отиде в Техеран единствено в случай че получи покана за диалог с президента ", добави източникът.

Техеран твърди, че не иска да се снабди с атомно оръжие и отрича да е правил опити да обогати уран до над 60% непорочност.

Правителството на Иран разясни, че " може да са зародили нежелани съмнения " по време на процеса на обогатяване.

Откритието пристигна, откакто Иран извърши основни промени във връзката сред два центрофужни клъстера за обогатяване на уран, без обаче да уведоми МААЕ за това.

На взаимната конференция през днешния ден Еслами прикани другите подписали нуклеарната договорка от 2015 година да изпълнят своите " отговорности ".

" Три европейски и някои други страни просто се концентрират върху отговорностите на Иран по JCPOA ", акцентира той и подсети, че те също имат отговорности, към които би трябвало да се придържат.

Гроси се срещна и с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахян.

Първият посланик на Иран съобщи по-рано, че " прозорецът за съглашение за договаряния за унищожаване на глобите към момента е отворен, само че това няма да е по този начин вечно ".

По време на визитата си генералният шеф на МААЕ имаше за цел да обезпечи " повече достъп до обекта " Фордо ", повече инспекции ", уточни дипломатическият източник.

Посещението на Гроси се преглежда в Иран като още един симптом, че е възможен учреден на разговор метод за разрешаване на несъгласията.

" Надяваме се, че това пътешестване ще образува основата за по-голямо съдействие и по-ясен небосвод сред Иран и МААЕ ", съобщи ирански чиновник.

В взаимозависимост от резултата от визитата на Гроси, Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия ще решат дали да показват проекторезолюция, осъждаща Иран, на управителния съвет на МААЕ, който би трябвало да се събере идната седмица във Виена.

През ноември 2022 г. западните страни разкритикуваха Иран за неналичието на съдействие, след като бяха открити следи от обогатен уран в три недекларирани обекта.

За последно Гроси посети Иран при започване на март 2022 година

Франция, подписала съглашението от 2015 година, което даде обещание на Иран облекчение на тежките стопански наказания в подмяна на ограничение на нуклеарната му активност, назова последната информация за новите равнища на обогатяване на уран " невиждана и извънредно сериозна ".

Ограниченията, посочени в нуклеарната договорка, в това число прага на обогатяване от 3,67%, имаха за цел да попречат на Иран да създаде нуклеарно оръжие.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР